Media


Reviews Where My Dreams Grow (in Swedish):


Länstidningen, Östersund:
"Where my dreams grow"


Betyg: 4 
(EW)


Jag har alltid i det tysta beundrat dem som på olika sätt lever sin dröm. Kanske för att jag själv under hela mitt liv aldrig varit någon stor risktagare eller äventyrare. 27-årige Erik Wennergren är nog den totala motsatsen jämfört med mig i samma ålder.
Det är kanske därför som jag får rysningar av vansinnigt fina öppningsspåret "The meadow" och blir ännu en gång oerhört medveten om att livets klocka tickar allt snabbare i "You ain't getting any younger"?

Via 60- och 70-talsbaserad blues och rock i lokala band som The Suspcious Leftovers och Hindenburg så har livssökaren med rötterna i Undersåker grundat med ytterligare ett musikaliskt uttryck från de förflutna på sin andra soloplatta.
Men folkgenren med uptempoavstickare mot rock, pop och country har alltid varit lika tidlöst rätt och kvalitén och personlighet hänger självklart ihop med avsändaren. De två ovanstående nämnda låtarna tillsammans med "Leave this body", "Everything must pass", "Free me" är excellent och finstämd folkpop som vårdar arvet från Nick Drake, Tim Buckley, Ian Matthews, Duncan Browne, Elliot Smith med fler.

Eriks sång är känslofull och medmusikerna Erwin Marklund, Fredrik Björns, Stina Wahlen, Markus Eriksson och Björn Lundström ramar in det hela med stil.
En majoritet i min egen generation, om de nu skulle lyssna på plattan, tycker säkert att Erik är en vilsen flummare utan kontakt med verkligheten.
Men förmodligen skulle världen bli så mycket bättre om alla levde efter budskapet i avslutande punk och new wavefärgade "Orange".'


Björn Bostrand
063-15 55 28
noje@ltz.se

Reviews Tales From The Earth (in Swedish):

Östersunds-Posten:

Charmigt och engageratErik Wennergren
Tales from the earth

Betyg: 4/5
Ojojoj!
Musiklivet i Östersund bubblar och fram kommer talanger i en jämn ström.
Erik Wennergren har jobbat med Hindenburg, som ömt vårdar arvet från Led Zeppelin, en kul återvinning som är väl värd respekt.
När han nu släpper sin soloskiva ”Tales from the earth”, inspelad hos Gustav Hylén i Revsund, fullkomligt vältrar han sig i musikaliska influenser från 1960-talet, allt från Dylan till diverse annan americana.
Det är stilrent, snyggt och ett knippe utsökta små popmelodier, oerhört charmigt och Erik sjunger med en oskuldsfull intonering, fraserar tydligt och känslosamt, bara någon enstaka harmoni kunde han putsat ytterligare.
Under det sockersöta skalet innehåller pralinerna dessutom salta och tydliga texter om aktuella krig och hycklande vapenförsäljare. Plus singelsläppet ”Planet B” om demonstrationerna vid klimatmötet i Köpenhamn, vars fyndiga video finns på you- tube sedan någon månad.
Engagemang i smakfull förpackning, en bristvara i tider av blippande houseflimmer.
Musikerna är lyhörda och arrangemangen klockrena, jag blir på gott humör av den höga kvaliteten på denna anspråkslösa och ändå glatt allvarliga skiva.
Spelkamraterna Erwin Marklund och Fredrik Björns från Hindenburg, Stina Wahlén och Gustav Hylén gör alla bra ifrån sig.
Liksom så många andra unga musiker från stan har han förstås redan hunnit lämna länet för att plugga. Men vi andra kan glädja oss åt skivan – köpa den på nätet, Tingan eller var den nu finns. Alldeles oemotståndligt.
Bäst: ”You don´t have to shoot”.(ÖP 2012-09-03: http://op.se/kulturnoje/recensioner/1.5055346-charmigt-och-engagerat)


Länstidningen: 

Tales From The Earth/Erik Wennergren
Eriks Wennergren har släppt sitt första soloalbum. "Tales from the earth".
Text och musik är skrivet av honom och hans spelar själv gitarr, bas, munspel och sjunger på plattan. Medmusikanterna är Erwin Marklund på trummor, slagverk och körsång, Fredrik Björns på el- och akustisk gitarr, lap steel och körsång, Stina Wahlén på körsång och Gustav Hylén medverkar på trumpet, dragspel, gitarrer och orgel. Skivan är inspelad hos Gustav i Home Studio i Revsund. Naturligtvis går musiken också att hämta hem digitalt på ett antal ställen på nätet.
Erik, Erwin och Fredrik är gamla kumpaner från bandet Hindenburg, men materialet på den här plattan är något helt annat än Hindenburgs repertoar. Här har Erik inspirerats eller kanske bättre sagt förfärats av läget med moder jord och skrivit texter som rör det, men också låtar med hederlig gammal längtan efter nära och kära.
Skivan känns väldigt stilren, musiken har många influenser från americana och musiken bjuder på många bra popmelodier som snabbt sätter sig på hjärnan. Texterna berör och innehåller precis den kryddningen som behövs för att göra plattan intressant. Om det sen några av dem blir ett inlägg i den allmänna globala miljödebatten återstår att se. Kanske inte så viktigt, huvudsaken att Erik själv brinner för det han skriver om och att texterna har förmågan att kanske påverka oss.
Erik sjunger bra, att det skevar lite intonationsmässigt på ett par ställen kan jag leva med. Diktionen och språkbehandlingen är bra och tydlig. Arrangemangen är lättlyssnade och roliga influenser blandas in på oväntade ställen. Medmusikanterna bjuder alla på fina insatser och mixningen av skivan är mycket smakfullt gjord.
Jag gillar verkligen låten "Miss you", just för att den är så enkel och repetitiv. Min absoluta favorit på skivan blir det sista spåret "Planet B", bra gung i låten och Erik själv bjuder på ett skönt munspelssolo. Att texten också är viktig är bonus.
Det ska bli spännande att följa Eriks musikaliska utveckling och jag hoppas verkligen det kommer mer musik från honom.


Folkbladet:

Erik Wennergren

Tales from the earth
★★★
Egen utgivning
Engagerad. Östersundsmusikern Erik Wennergren brinner. Bland annat för ett förbättrande av världens klimat och ett stopp av
vapenexport.
Det är svårt att inte sympatisera med en världsförbättrare med sådana femstjärniga intentioner
Musikaliskt är det emellertid inte lika spännande. Det är absolut inget fel på Wennergrens folk och americana. Den sticker bara inte ut särskilt mycket. Snarare går han längs vägar som tusentals musiker gått före honom. Och ibland återanvänds grepp som redan är uttjatade.
Men överlag är hantverket gott, produktionen bra och Wennergrens stämma är riktigt skön och har stor inlevelse.
”Planet B” och Dylanska ”Miss you” är små guldkorn.
Niclas Holmlund
(Folkbladet 2012-09-14: http://www.folkbladet.nu/326259/skivrecensioner-14-september)


LIRA:Miljöengagerad pop

Erik Wennergren

Tales from the earth

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Mette Carlbom
Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube
Dela den här recensionen:
Med en jordglob under den ena armen och en gitarr i den andra handen blickar Erik Wennergren ut över fälten på omslaget till Tales from the earth. Det genomgående temat på skivan är miljön och tar avstamp i singeln Planet B, en kritik mot de misslyckade förhandlingarna i Köpenhamn. Miljörörelsen behöver sina kampsånger så det är en lovande insats.
Han sjunger trallvänliga poplåtar, inspirerade från 60- och 70-talet. Det är snällt, harmlöst och inte så jättespännande. Men med snyggt komponerade låtar, och högt satta ambitioner kan Erik Wennergren komma att gå långt. I miss you är en låt som oväntat fångar upp mig. När han får till berättandet så blir det speciellt bra. För grunderna finns där, men än så länge kan potentialen bar anas och det hela behöver utvecklas lite mer innan miljörörelsen har sin egen trubadur.(Lira musikmagasin, 2012: http://www.lira.se/skivrecension/tales-from-the-earth/)


Articles (in Swedish):

ÖP 2012-08-23: http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.5020625--nar-man-har-en-chans-att-gynna-miljon-bor-man-gora-det

ÖP 2012-06-09: http://op.se/lanet/ostersund/1.4790596-musikvideo-spelades-in-under-frosobron

ÖP 2012-06-09: http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.4788541-oviljan-att-tanka-gront-i-fokus-i-eriks-solodebut

LT 2012-06-06: http://ltz.se/kulturnoje/noje/1.4777947-forsta-singeln-fran-eriks-solodebut?m=print

ÖP 2012-02-22: http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.4412464-erik-wennergren-inledde-thank-god-it-s-onsdag-

LT 2012-04-13: http://ltz.se/kulturnoje/noje/1.4607444-dags-for-erik-att-slappa-eget

Radio (Swedish):

SR Jämtland 2012-06-11: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3364&grupp=17507